Lifestyle

 
 
       
         Aceasă rubrică va fii în curând plină de sfaturi, dar și de întrebările voastre legate de stilul de viață și de cele care nu se încadrează în cele 3 rubrici.

Va fii un fel de blog cu sfaturi utile cu mici conversații din interiorul clubului care v-ar putea ajuta și pe voi. Temele de discuții le puteți propune și voi
 

Întrebarea nr. 1: ..... întreabă:

"Am și eu o întrebare eu nu prea beau lichide în afară de apă și deja și-a cam pierdut gustul. Acidulat eu nu beau și mă gândeam la ceaiuri, ce ceaiuri ar fi mai potrivite eu sunt o persoană cu multe pe cap și nu știu ce-ar ajuta, și altă întrebare ar fi ce sporturi ar trebui să practic... cum am spus sunt o persoană stresată și știu că otbalul și baschetul m-ar stresa și mai rău, ce îmi recomanzi?"

Răspuns: În primul rând mi-ar fi fost de folos vârsta. Presupun ca ești micuță după cum ai scris. În al doilea rând, apa este un lichid incolor, inodor și insipid adică fără culoare, miros și gust. Nu știu în legătură cu ceaiurile ce să-ți recomand... Ceaiurile conțin zahăr.. Nu e ok să înlocuiești apa cu ceaiuri... Există și excepții acestea fiind recomandate de medic și băute FĂRĂ ZAHAR. Nu vad de ce ai fii stresată la o vârstă fragedă dar ca și sport ți-aș recomanda SAHUL. Așa înveți să fii mai calculată, să-ți așezi ideile în ordine (ai nevoie de asta). Dacă vrei neapărat să faci mișcare încearcă tenis.

 

Întrebarea nr. 2: Andreea Mihaella întreabă:

"Hey, eu sunt din club și pot să scriu mesaj privat despre sfatul pe care vreau să îl primesc, dar m-am gândit că și altcineva ar putea avea nevoie de el..

Întrebarea mea este: Vreau să știu cum găsesc un liceu bun, adică cum pot să știu ce liceu (profil de liceu) ar fii bun pentru mine atâta timp cât eu nu vreau să fac atât de multă mate.. Eu vreau să mă axez mai mult pe română, istorie, muzică și desen. O pasiune de a mea este cântatul și am o variantă de a merge la un liceu din oraș (care se axează pe artă plastică, muzică, cântatul la diferite instrumente etc..) dar nu vreau să fac doar asta, vreau să știu ce alte materii se mai fac. În cazul în care cei din club nu știu aștept mesajele voastre și în privat despre materiile care se fac la o școală de arte. Numele meu este Andreea Mihaella"

Răspuns: Vrei să scapi de mate? Nimic mai simplu.. Filologie.. Faci română și istorie... Dar... La liceu nu mai faci desen și muzică (materii de umplutură) decât până în clasa a 10-a... Deci daca vrei expres să faci și asta.. mergi la liceul de arte... Din câte știu are mai multe ramuri și dacă o să alegi desenul nu o să faci multă muzică și tot așa... Poți căuta pe net liceul respectiv de arte și fac pariu că are un site în care ți se spune în mare ce materii ai... Și cei de la arte dau bacul normal deci categoric faci și materiile de bac... dar cred că în loc de fizică faci desen in creion în loc de nu stiu ce materie faci desen în ulei... de geografie nu cred că scapi și nici de biologie...

Lifestyle 1:

        Pornind de la o discuție banală în club, m-am hotărât ca azi să vă prezint efectele nocive ale unui drog pe care îl vedem pe rafturile magazinelor, într-un ambalaj frumos colorat, în baruri și cafenele. Acest drog are o aromă și-un miros care te îmbie încă de pe scara blocului. Majoritatea din noi îi vedem pe părinții noștrii consumându-l în fiecare dimineață. Ei bine, acest drog poartă denumirea de Cofeea Robusta adică banala cafea.

        Origini: Originile cafelei s-ar afla într-o regiune a Etiopiei numită Kaffa și apoi introdusă în lumea arabă prin Egipt și Yemen, unde începe să se cultive în scopuri comerciale. În trecut cafeaua era considerată aliment și nu băutură. Triburile est-africane măcinau boabele crude de cafea și prin amestecarea cu grăsime animală obțineau o pastă pe care războinicii o consumau pentru a avea mai multă energie în timpul luptelor.

(Boabe de cafea crude)

 

        În doze mici, cafeaua are efecte pozitive ca și:

- stimularea pozitivă a organismului

- facilitează digestia

- aduce un aport de substanțe antioxidante

        Dar ca orice drog, are și multe dezavantaje cele mai cunoscute fiind:

- dependența

- creșterea tensiunii arteriale

        Deasemenea sunt și altele ca:

- crește nivelul zaharului din sange (ceea ce dă senzația unei creșteri a disponibilului de energie)

- crește nivelul grăsimilor sangvine

- stimulează sistemul nervos central (organismul nu mai resimte nevoia de odihnă)

- bătăi cardiace neregulate (tahicardie)

- crește pierderea în urinara de calciu și magneziu (ceea care poate avea un impact negativ pe termen lung asupra sănătății osoase)

- crește secreția acidă a stomacului (agravează ulcerul gastric)

 

        În cazul consumului în exces:

- tremur, iritabilitate, nervozitate 

- insomnie și dereglarea programului de somn

- anxietate și depresie

- accentuează simptomele sindromului premenstrual (SPM)

 

        Aceste dezavantaje au fost studiate la adulți (+ 18 ani). Gândiți-vă că pot fii accelerate în timpul creșterii, în mod special cele de la consumul în exces, deoarece corpul vostru nu are nevoie de un aport de glucide pentru că acesta le primește automat din alimentație, iar ficatul are puteri de regenerare uimitoare la vârste fragede.

        Știu, are un gust bun și-un miros care te îmbie. O gură de cafea NU strică.. Doar nu faceți un obicei din asta.

        Lifestyle 2:

    Într-o duminică după-masă, urmărind o emisiune pe un anumit post de televiziune, am văzut efectele așa numitei "moartea alba", adică banalul ZAHĂR!

    Din păcate, aceasta substanță absolut delicioasă nu se găsește exclusiv în produsele dulci, ci și în cele sărate.

 

    Origini: Zahărul este un produs obținut din sfecla de zahăr sau trestie de zahar, cu un conținut mare de zaharoză, conținut care îi oferă gustul dulce. Se produce în cantități foarte mari în: Brazilia, China, India, dar și în unele țări europene ca Germania, Franța și Polonia.

 

    Conform unui studiu, în anul 2014, un român consuma în medie 30 kg de zahăr anual, față de circa 16 kg cât consuma în medie un european.

 

    Probabil câțiva dintre voi știu că zaharul provoacă diabetul zaharat de tip II dar mai știți că strică și dinții. Din păcate, aceste boli nu sunt singurele.  Alte boli provocate de consumul excesiv de zahar sunt:

    - hipertensiune arteriala

    - obezitate infantila

    - ADHD - acea hiperactivitate la copii - arată studiile recente. 

 

    Vă întrebați cumd e un produs sărat, are zahar? Ei bine, sunt unele produse care nu s-ar putea mânca fără combinația zahar și sare. Așa că vă întreb: ce gust ar mai avea shaorma fara acele sosuri delicioase? Probabil de carton.. Inclusiv covrigii aceia de 0.20 de bani au zahar. Pâinea conține zahăr, cerealele pe care unii copii le mănâncă de dimineață au un conținut mare de zahar. Pe piață au apărut iaurul "Mic dejun" cel cu arome au conținut mare de zahar. Zahăr găsim și în mezeluri și produse de patiserie, dar și în apa cu arome.

 

    Teoretic, un adult trebuie să consume pe zi 6 lingurițe de zahar, iar un copil doar 3. O linguriță are aproximativ 10 grame de zahar. Majoritatea consuma de trei ori mai mult zahar/zi decât ar fii normal din simplul motiv că suntem în era vitezei și nu mai avem timp. Din păcate, depășesc limita a 6 lingurițe de zahar pe zi. Oare și voi o faceți? 

 

    Zahărul se ascunde în etichete sub diverse denumiri ca:

    - zaharină, zaharoză

    - aspartam - guma de mestecat

    - aharoză

    - maltoză

    - sirop inversat

    - melasa

    - lactoză

    - glucoză

    - fructoză

    Mai jos găsim diferite produse, unele dintre ele consumate regulat, care conțin zahar. (P)

  Un cub de zahar are aproximativ 5 g.

 

    Haiadeți să facem un experiment:

    Un pahar de apa minerala + 5 lingurițe de zahar dizolvate bine. Oare se poate bea la fel de repede cum s-ar bea o doza de Cola? Eu cred că nu.

Uitați ce am găsit pe YouTube: www.youtube.com/watch?v=EakLTXMbcTM

 

    În concluzie, zaharul în cantități normale nu este daunător, dar în exces provoaca multe dezechilibre. Orice produs consumat în exces este dăunător.

Aștept păreri și alte propuneri pt discuții noi.

Lifestyle 3:

Înainte de toate, mulțumesc _ (întrebarea 13 de la rubrica Sfaturi - Sănătatea ta) pt idee. Recunosc, a trebuit să citesc mai multe articole pt că sunt una din puținele persoane care nu au avut problema asta. Acum, știu că multe dintre noi, ne confrumtăm cu aceasă problmă o dată cu vârsta pubertății. Încep să apară coșuri pe față care sunt insestetice și unele dureroase. Sunt tot felul de creme cremuțe, forumuri pline de sfaturi, persoane care știu mai bine ca un dermatolog, dar am încercat doar să avem grijă de tenul nostru? 

Iată câteva trucuri:

1. Îngrijirea tenului

- Nu încerca să degresezi pielea prea tare, pentru că nu vei face decât să agravezi şi mai mult situaţia. Foloseşte produse de curăţire şi de întreţinere a pielii, precum şi de machiaj (lapte, loţiuni) speciale pentru tenul acneic. În acest sens, cere sfatul mamei, dermatologului sau farmacistului.

- Evită apa de la robinet - aceasta conține clor.

- Este foarte important să nu “storci coşurile”, cum se întâmplă de multe ori. Consecinţele pot fi foarte neplăcute, ducând până la provocarea unor reacţii inflamatorii importante şi la eventuale suprainfecţii ca să nu mai vorbim de eventualele semne care pot rămâne pe față.

Îngrijirea tenului
– Nu încerca să degresezi pielea prea tare, pentru că nu vei face decât să agravezi şi mai mult situaţia. Foloseşte produse de curăţire şi de întreţinere a pielii, precum şi de machiaj (lapte, loţiuni, creme, băi, spumă de ras etc.) speciale pentru tenul acneic. În acest sens, cere sfatul dermatologului sau farmacistului

2. Un mic regim alimentar

 A nu se consuma în exces:

- cicolata

- bomboane

- alcoolul

3. Trucurile băbești

- spălarea pe față cu ceai de pătrunjel sau mentă. Atât pătrunjelul cât și menta sunt antiseptice. 

- a se evita soluția acoolică, sau lămâia. Ele irită fața când sunt folosite în exces și pot duce la prurit (mâncărime). 

- comprese cu ceai de gălbenele, seara înainte de culcare. ATENȚIE!! Unele persoane pot fii alergice! Dacă observi roșeață sau te mănâncă zona unde ai pus compresa, este posibil să fie o reacție alergică.

- tenul acneic trebuie hidratat. Mască cu castravete.

 

Aștept părerile voastre și alte trucuri!

Buna Sara! Multumesc pt cele doua propuneri, Vacanta si trucuri pt invatat. Daca pentru cea de a doua mai trebuie sa ma documentez putin, pentru prima e cam floare la ureche :D

In vacanta trebuie sa faci orice ne face placere. Pana si o simpla plimbare este relaxanta.

Ce putem face si sa nu cheltuim prea mult:

- la americani este "sleepover party"- strangem o gasca de prieteni (5-6 ar fii suficienti) si facem un maraton de filme potrivite varstei, ne facem parul manichiura barfim.. ce stiu fetele sa faca

- invata sa faci ceva nou: cantat la chitara, bratari din sfoara.. hobbiuri

- job-uri de vara

- o zi la piscina cu prietenii

- voluntariat

- excursii pe munte (babele, Padina, crucea de pe Caraiman)

- invata un sport - daca nu stii niciunul

- evadare in natura - o noapte 2 cu cortul la padure nu strica nimaniu

- fa ceva ce nu ai putea sa faci in timpul scolii - gen... unghii negre sau tunsori ciudate... chiar sugite cu spray ori diferite substante care se iau dupa 2 3 spalari

Ce putem face cu cativa banuti

- tabara - cand eram mica se faceau tabere peste tot, am cele mai faine amintiri

- cateva zile la mare sau munte in functie de preferinte

 

Ca sa ai o vara plina fa un "bucketlist" - o lista in care scrii ce ai vrea sa faci vara asta iar la sfarsitul ei sa vezi cat ai reusit sa faci

    Din pacate azi, scoala ocupa cam 8-10 ore pe zi daca nu si mai mult in unele zile. Cum eu nu am fost unul din elevii care se uitau de 3 ori pe lectie si o stiau cap coada, tot ce a trebuit sa fac, a fost sa invat si sa invat pana imi intrau in cap, fie ca aveau logica fie ca le invatam ca un papagal. 

    Cum am imvatat pt bac? Pai, la romana, invatam de drag, intelegeam mai tot ce voiau sa zica aia (autorii) pe acolo. Aveam comentarii scrise de mana peste care subliniam cu markerul punctele cheie. Pe mine ma ajuta sa scriu, le invatam mai usor. La matematica si biologie in schimb... toceam la propriu, faceam exercitiile alea pana mi se facea rau si tot gresam.. le-am invatat ca papagalul... Evident ca daca ma mai intreaba cineva cu cat e egal F(x) sincer. nu mai stiu.

Ce m-a ajutat pe mine:

- scrisul de mana

- cititul cu voce tare

- practica - facand exercitii iar si iar si iar.. 

- de asemenea la fiecare jumatate de ora faceam o pauza, ma intindeam, beam un pahar de apa, daca era necesar luam si o gura de aer, pauza era de 10 minute

Pentru ca nu prea stiu  aici, uitati un link cu sfaturi mai multe www.psychologies.ro/cunoaste-te-2/10-idei-pentru-a-invata-bine-la-orice-varsta-2142046

 

Sper sa va ajute! Bafta cu examenele!