"Sănătatea ta"

 

 

        

        Indiferent că aveți probleme legate de sănătate în general sau vă simțiți ciudat pt că ați dat-o-n bară cu ceva, eu sunt aici pt un sfat. Sunt un fel de "psiholog" virtual. Mă ocup de sănătatea ta fizică, mentală și sufletească fără să amestecăm rubricile.

        ATENȚIE! Această rubrică este INFORMATIVĂ!

 

(P) = Mesaj care conțin nume de produse, publicitate

Întrebarea nr 1: Daria întreabă:

"Bună! Sunt Daria și mă confrunt cu o problemă: greutatea. Eu am 11 ani și 55 de kg. Am în jur de 1.53m. Care este greutatea pe care tre' să o am?"

Răspuns: Bună Daria! Spune-mi tu ce fată este mulțumită în ziua de azi de greutatea ei? În mod normal, greutatea optimă ar fi cu 10kg în minus față de cm din înălțime, în cazul tău 43 de kg. Dar la 11 ani, nu toată lumea are 1.53... De regulă media este undeva la 1.45 - 1.47. Acum depinde și de moștenirea de la părinți. Ești la pubertate, o să vezi mai multe schimbări la corpul tău, printre care și greutatea. Nu recomand să te apuci să ții cure de slăbire, pt că ești în creștere dar dacă neapărat vrei să faci ceva, vorbește cu mama ta. Ea știe ce e cel mai bine pt tine!

 

Întrebarea nr 2: Andreea. întreabă:

"Bună! E ok să am 47 de kg la 13 ani?"

Răspuns: Nu-s expert în greutate... Ea variază în funcție de înălțime... Între-un fel arată o persoană la 1.50 cu 50 de kg și în alt fel arată o persoană cu 50 de kg la o înălțime de 1.70..  Ești la vârsta la care toate variază inclusiv greutatea... Dacă te simți bine în pielea ta atunci este perfect! Pe net găsești sute de tabelașe unde îți spun cum te clasezi dar ele nu tin cont și de construcția osoasă sau genele părinților. Eu zic că la 13 ani stai bine cu greutatea. Nici prea prea nici foarte foarte..

 

Întrebarea nr 3: Daria. întreabă:

"Hey! Da, dar ce spui?Este o greutate bună sau nu? Tu cât ai/ai avut la 11 ani și ce înălțime?"

Răspuns: Este puțin cam mult dar nu contează dacă tu ești bine. Eu la 11 ani aveam cred că în jur de 1.50 înălțime iar ca greutate mult sub medie... Am fost un copil cu probleme din punctul ăsta de vedere... Orice aș fi mâncat nu puneam un gram.. Nu mai știu exact cât aveam pt că de atunci au mai trecut 12 ani... În mod cert eram piele și os.. Un schelet ambulant :)))

 

Întrebarea 4: Anonim întreabă:

"Eu am 13 ani, 155,5 cm și doar 36 de kg. Ce ar trebui să fac să mai pun câteva kg pe mine?"

Răspuns: Bună! Aceiași problemă am avut-o și eu la vârsta ta.. și sincer până la 22 de ani am avut problema aceasta.. Să fiu cum mult sub greutatea normală. Ai încercat să ai un meniu bogat în calorii? Să mănânci mai multe calorii decât consumi? Sau poate așa ești tu construită și puțin mai târziu o să te refaci din punct de vedere al greutății... Vorbește cu ai tăi despre asta. Poate mereți să consultați un nutriționist. Mai e și varianta genetică.. Dacă și ai tăi au fost așa când au fost tineri.. tu cu cine să semeni?

 

Întrebarea nr 5: Tania întreabă:

"Bună! Am și eu câteva întrebări. Care este meniul tău de zi? Adică ce mănânci, la cât timp, gustările pe care le iei, ce conțin acestea? A doua este: Ce ar trebui să conțină meniul nostru de zi cu zi și la cât timp trebuie să mâncâm? Cum te menții tu în formă. Cum să ne menținem și noi? Țin să spun că am între 10 și 15 ani (nu vreau să spun vârsta)"

Răspuns: Bună! Haide să le luam pe rând.. Meniul meu este unul foarte dezorganizat. Nu am mic dejun.. Prima oară mănânc pe la 12 jumătate, mâncare gătită apoi mai mănânc pe la ora 5 P.M... Seara mănânc doar dacă îmi e foame.. Asta însemnând după ora 9 jumătate.. Tot seara mai mănânc un fruct și semințe. NU SUNT EXEMPLU DE URMAT! Acum.. Un meniu normal trebuie să fie compus din mic dejun, prânz și cină și între ele un fruct.. sau ceva micuț. Se zice că: de dimineață trebuie să mănânci ca un rege, la prânz ca un prinț și seara ca un cerșetor. Ca să mă mențin în formă mai merg cu rolele.. La vârsta de 10-15 ani sportul de la școală ajunge.. Poate vara un înot.. Basket... Role.. Biciletă.. Na.. Nu să se stea totă ziua în fața calculatorului.

 

Întrebarea nr 6: Tina întreabă:

"Bună! Sunt Tina. Am văzut rubrica voastră cu sfaturi și am o întrebare. Am o prietenă, în clasa a-7-a și nu prea este populară în clasa ei. Colegii care sunt majoritatea fițoși o enervează. Defapt e o enervare reciprocă. Iar ea suferă din acest motiv iar eu mă întâlnesc rar cu ea și nu pot suplini lipsa de prieteni, ea stând la o distanță mai mare de mine. Ce să îî spun? Îmi e milă de ea!"

Răspuns: În primul rând NU îi plânge de milă! O victimizezi, o faci să se simtă că are ceva și nu e ok așa. Cel mai bun sfat pe care pot să ți-l dau (neștiind multe despre ea..) este să-i spui să-i ia la mișto. Ei sunt fițoși pt că probabil au o situație financiară mai bună.. că și fița asta e de mai multe feluri.. Dacă mi-ai spune cum e ea și cum sunt colegii te-aș putea ajuta mai mult... Ar putea să-i spună: "eu nu-s o copie a lui X (nu știu ce vedetă) sunt originală" - în cazul în care copiază o vedetă... Să fie indiferenă... Indiferența doare cel mai rău.

 

Întrebarea nr 7: Siss întreabă:

"Hey! Ți-am citit o întrebare de mai sus de la "Sănătatea ta" și am o curiozitate legată de ea. Care crezi că este greutatea ideală la 11 ani și 1.53 înălțimea? Ți se pare mult, nu-i așa? M-am mirat când am citit întrebarea"

Răspuns: Ce să mi se pară mult? Nu ai specificat nr de Kg. Dacă te-ai referit la prima întrebare... Cum am zis și la a 3-a întrebare e puțin cam mult. Nu cred că există greutatea ideală indiferent de înălțime și vârstă. O persoană care își face un țel în viață să fie slabă ca X și Y scoase din revistele de modă sau promovate la TV aiurea, mi se pare o persoană superficială. La fel de superficială este și persoana care judecă alte persoane pt că nu arată ca fiind trase prin inel. Atâta timp cât ești o persoană sănătoasă care se simte bine în pielea ei ești perfectă chiar dacă ai 40 de kg chiar dacă ai 60 la aceiași înălțime.

 

Întrebarea nr 8: Anonim întreabă:

"Nu sunt una din persoanele ce mănâncă sănătos și consider că a venit vremea. Nu știu ce să mănânc ca să nu mă mai îngraș. Nu vreau o cură vreau un meniu echilibrat. Am 11 ani apropo.. Nu știu nici măcar în ce limită să mănânc și ce condimente ar trebui folosite, mă poți ajuta?"

Răspuns: Eu sunt aici doar să vă dau mici sfaturi legate de mici probleme... NU sunt medic, cu atât mai puțin medic nutriționist. Nu am avut probleme cu greutatea ca să vă împărtășesc din experiența mea dar, ca să te menții în fomră nr de calorii mâncate trebuiesc arse. Dacă vrei să ai un meniu mai sănătos... Renunță la fast-food și dulciuri în exces. Nimeni nu o să-ți zică "de azi nu mai mănânci ciocolata și shaorma" dar nu trebuie să mânăm zilnic asta. Mănânca fructe în loc de cipsuri. Îți recomand să vorbești cu mama ta despre asta pt că ea te cunoaște cel mai bine. Consultați medicul de familie. Ești în creștere, ești la pubertate, corpul tău se modifică.. La fel și greutatea. În principiu ca să nu te mai îngrași renunță la carbohirdați seara. Include-i în micul dejun. Dau energie și tot dimineața corpul tău îi consumă.

 

Întrebrea nr 9: Andra întreabă: (P)

"Bună! Aș vrea să slăbesc puțin și am câteva întrebări.. Pot înlocui dulciurile cu iaurturi? Eu mănânc deobicei Danone. Îmi recomazi altceva? Îmi poți întocmi un meniu pt mine? Țin să menționez că mănânc de 2 ori pe zi și am și o gustare (mai rar mănânc și a 3-a masă pt că nu simt nevoia). Fac eforturi pt a slăbi și fac în fiecare zi vreo 100 de ridicări în serii de câte 20. Îmi poți recomanda și altceva? Îin să menționez că nu doresc să apelez la sală pt asta."

Răspuns: Nu pot să îți fac un meniu pt că: 1. NU SUNT MEDIC și 2. nici măcar nu știu câți ani ai. Da. poți să înlocuiești dulciurile cu altceva mai puțin caloric cum ar fii iaurtul sau fructele. Nu îți recomand să le scoți definitiv din meniu pt că avem nevoie și de zahăr (glucide) în organism.Dacă îți dorești așa de mult să slăbești de ce nu vorbești cu mama ta să consultați un medic nutriționist care îți recomandă exact ce îți trebuie în urma unui consult specializat. Pe lângă ridicări... nu știu.. poți să alergi sau să mergi cu rolele.

 

Întrebarea nr 10: Cezar întreabă:

"Poți să îmi dai câteva sfaturi pt albirea dinților, pe care le pot face acasă?"

Răspuns: Știu un truc dar nu pot să-ti spun dacă funcționează 100%. Ia o aspirina piseaz-o, amestec-o cu sare si dicarbonat de sodiu. După ce folosesti pasta de dinți, mai freacă dinții cu această chestie. Mai curați sigur sunt.. Cred că dacă ai rabdare devin și mai albi... Nu instant dar poate în 2 săptămâni.

 

Întrebarea nr 11: M. întreabă:(P)

"Am răcit. Stranut întruna, ma doare în găt am nasul înfundat dar îmi curge și nasul. Am din când în când frisoane și simt câteodata că nasul îmi ia foc și simt că nu mai pot respira pe gură pt că mă doare în gât. Mama mi-a dar niște ceaiuri și supă fierbinte și paracetamol streptils și albastru de metilen (care nu au făcut decât să mă piște pe limba). Ai vreun sfat? Chiar vreau să scap de răceală. Mă scol noaptea cu dureri de gât și de cap sau frisoane. Patul meu este lângă calorifer. stau noapte lipită de el dar tot imi e frig. Vreun sfat te rog?"

Răspuns: Hey. Nu te speria, în perioada asta toată lumea răcește. Cu stranutul nu ai ce să faci aia e... Durerea în gât.. Dacă nu te-au ajutat strepsils (care din punctul meu de vedere sunt niste bomboane, nu m-au ajutat niciodată) încearca Hexoralete.. este un leu pastila.. are si puțin anestezic local deci gâtul îți va amorții puțin(după ce îl iei nu bei apă nu mănânci 30 de minte). Ca să scapi de nasul înfundat fă infuzii cu apa și sare. Te va scăpa de altfel și de durerea din gât. Pune într-o oală 2 pumni de sare si pune cam 1.5 - 2 l de apă si pune la fiert.. După ce a fiert, oprește focul, pune-ți un prosop lung pe cap care să astupe si oala și trage aburii aceia pe nas.Te va ustura puțin dar îți va trece repede. Nasul îți ia foc pt că îl sufli des. Folesește servețele mai moi sau umede și dă-te cu cremă hidratantă. Nu mai mânca fierbinte și nici nu mai bea lichide foarte fierbinți pt că te râcâie pe gât și o să simți că mai rău iți fac. Lichidele trebuie să fie calde dar nu te frigă. Ca să aduci corpului un aport de vitamina C, care este foarte bună in răceală ia: 2 portocale, 2 lămâi, un gref si un kiwi. Stoarcele sau după ce le decojești bag-le in blander pune-le într-o sticlă de 2 l și completează cu apă la temperetura camerei. Zahăr după gust. E o bombă de vitamina C și te ajută foarte mult la imunitate și la durerea de gât. Sper că te-am ajutat și dacă tot nu iți e bine îți recomand să mergi la medic.. El știe mai bine.

 

Întrebare nr 12: Cezar întreabă:

"Bună, tot eu sunt în privință cu întrebarea anterioara (întrebare 10), cam de câte ori pe săpămână/lună pot folosi acest amestec?"

Răspuns: Bună! Îmi pare rău că nu am specificat și asta. Îl poți folosi la fiecare spălare pt că nu îl inghiți sau o dată pe zi. Proporțiile de aspirină sare si dicarbonat trebuie să fie egale. 

 

Întrebarea 13: _ întreabă: (P)

"Bună! am ajuns la vârsta pubertății iar semnele ei au început să-și facă apariția. Au apărut coșurile. diferite persoane mi-au dat sfaturi, o cremă "Nidofor", aspirină cu apă, săpun cu apă, pastă de dinți pe față etc.. Tu ce mi-ai recomanda? Tu ce ai folost?"

Răspuns: Din fericire pt mine, nu mi-au aparut coșuri.. Unul ici colo... Crema recomandata este un antibiotic fungicid sau fungistatic, în traducere, omoară sau oprește dezvoltarea ciupercilor (candidoza de exemplu). Are acțiune antiinflamatoare si antipruritica (adica nu se umflaă și nici nu te mai mănâncă). NU recomand această cremă. Încearcă să te demachezi seara (chiar dacă nu te machezi) macar o dată pe saptămână. Nu recomand nici spălarea prea des pe fată cu săpun (in mod special cele care usucă pielea). Pasta de dinți usucă, ar putea funcționa, dar vine si cealaltă parte, uscare in exces produce iritație care poate arăta mai rau ca un coș, mai mult de atât te poate mânca. Poți încerca să te speli pe față cu ceai de mentă sau pătrunjel (sunt antiseptice). Îți recomand cu căldură să vorbești cu mama ta din 2 motive: ea te cunoaște mai bine decât oricine și o sa ai parte și de alte schimbări. Îmi pare rău că nu am putut să te ajut mai mult! Poți să te uiți la rubrica lifestyle. Am scris câte ceva inspirată de întrebarea ta! Mersi!

 

Întrebarea 14: Anonima întreabă

"Bună! Problema mea este foarte delicată. Am cunoscut un băiat acum 3 ani (16 ani aveam amândoi pe atunci) și am intrat într-o relație cu el. Sunt și acum cu el și am trăit cele mai frumoase momente împreună. La 17 ani a apărut primul sărut... Acum avem 19 ani și el este de părere că ar trebui să avem relații sexuale. Cum mă pot proteja?"

Răspuns: Hey! Știu că e dificil să vorbești asta cu mama ta, dar să știi că nu e o rușine. Acum sunt tot felul de metode de contracepție, dar una singură este cea care nu produce modificări organismului, prezervativul. Este important să te simți pregătită pentru pasul ăsta, așa că încearcă să-ți protejezi și sufletul. Dacă nu te simți pregătită poți amâna acest moment, sunt convină că te va înțelege. Dacă ești pregătită, atunci, lucrurile vor decurge de la sine. De regula, tipul aduce prezervativele. 

 

Întrebarea 15: Nu conteaza întrabă:

"Bună! Mi-a venit menstruația pentru prima dată în luna mai, sunt încă la început. Am aproape 12 ani și vreau să știu ce pot face pentru a încerca să nu îmi vinî intr-o anumită perioadă (plec la mare). Luna trecută mi-a venit de 2 ori: prima pe 5, regulat, iar a doua pe 20 și ceva, probabil că nu mi s-a reglat încă fiind la început.."

Răspuns: Bună! Din păcate nu există ceva ce poti lua. Teoretic, ar trebui să iți vină iar în 28 de zile din data la care ți-a venit ultima oară (în mod normal). Acum poate veni si la 30 de zile. Poti lua niste caclciu cu 10 zile înainte, dacă te simți amețită. Îmi pare rău că nu te pot ajuta mai mult de atât